Geri Dönüştürülmüş Pamuk

Tekstil sektöründe sürdürülebilirlik, ürün kararları, marka girişimleri ve stratejik planlama konularında başı çekmeye devam ediyor. Geri dönüştürülmüş pamuk da dahil olmak üzere geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı, sürdürülebilirlik çerçevesinde giderek artan bir ilgi konusudur.

 

Geri dönüştürülmüş pamuk, tekstil ve hazır giyim pazarında yeni bir kavram değildir, ancak üreticiler, markalar ve perakendeciler tedarik zinciri ayak izlerini değerlendirmeye devam ettikçe, geri dönüştürülmüş pamuğa olan ilgi artmıştır.

 


 

Geri Dönüştürülmüş Pamuk Nedir?

 

Geri dönüştürülmüş pamuk, genel olarak pamuklu kumaşın tekstil ürünlerinde tekrar kullanılabilen pamuk ipliğine dönüştürülmesi olarak tanımlanabilir. Geri dönüştürülmüş pamuk ayrıca yaygın olarak rejenere pamuk, geri kazanılmış pamuk veya kumaş artığı olarak da adlandırılır. Geri dönüştürülmüş içerik, geri dönüştürülmüş ham maddelerin yanı sıra kullanılmış, onarılmış ve yeniden üretilmiş bileşenleri içerir.

 

Tekstil geri dönüşümü iki ana kaynaktan üretilmektedir:

 

  1. Tüketim öncesi: iplik ve kumaş yan ürünlerinin artıklarını içerir
  2. Tüketim-sonrası: yeniden kullanıma uygun hale getirilecek giysiler, döşemelik kumaş, havlu, ev eşyalarını içerir

 

En büyük miktardaki geri dönüştürülmüş pamuk kaynakları, kesim artıkları gibi tüketim öncesi atıklarla üretilir. Tüketici sonrası atıkların çeşitli renk tonları, kumaş karışımları nedeniyle ayrıştırılması daha zordur ve bu süreç genel olarak daha emek-yoğun bir süreçtir.

 


 

Kumaşı Elyafa Geri Dönüştürme Süreci

 

Geri dönüştürülmüş pamuğun büyük çoğunluğu mekanik geri dönüşümden elde edilir. İlk olarak, kumaşlar ve malzemeler renklerine göre ayrılır. Ayırma işleminden sonra kumaşlar, önce iplik, daha sonra ham lif olarak parçalandıkları bir makineden geçirilirler. Bu süreç oldukça serttir ve lif üzerine büyük bir kuvvet uygular – liflerin açılması sırasında kırılması ve dolanması pek rastlanmayan bir durum değildir. Ham lif daha sonra diğer ürünlerde yeniden kullanılmak üzere ipliğe dönüştürülür. Geri dönüştürülmüş lif hiçbir zaman orijinal lif ile eşit kalite değerlerine sahip olmayacaktır. Özellikle, lif uzunluğu ve uzunluk düzgünlüğü etkilenecek, bu da son kullanım uygulamasını sınırlayacaktır.

 


 

Geri Dönüştürülmüş Pamuk Lifinin Faydaları ve Zorlukları

 

Geri dönüştürülmüş pamuk kullanımının faydalarının yanı sıra bazı zorlukları da olabilir.

 

 

Faydalar

 

  • Geri dönüştürülmüş pamuk, yalıtım, paspas başlıkları, bez parçaları ve dolgu gibi birçok farklı düşük kaliteli üründe yeniden hayat bulabilir.
  • Geri dönüşüm süreci birçok ürünü çöpe gitmekten kurtarabilir. Tekstil Geri Dönüşüm Konseyi (Council for Textile Recycling)’e göre, yıllık tekstil atıklarının 25 milyar poundluk bir değeri olduğu tahmin ediliyor.1
  • Kullanılan enerji, su ve boya miktarı, daha önce işlenmiş olan bir ürünün kullanımı ile azaltılabilir. Tasarruf, yeni malzemelerin üretimini dengeleyerek elde edilir. Geri dönüştürülmüş pamuk iplikleri en çok renklere göre tasnif edilmiş tüketim öncesi tekstil artıklarından elde edildiği için, iplikler halihazırda boyanmıştır.
  • CO2 ve fosil yakıt emisyonu tasarrufları, mevcut malzemelerin kullanımıyla kısmen karşılanabilir. Bununla birlikte, pamuk hurdalarının veya giysilerin toplanması, işlenmesi ve nakliyesi bu tasarrufların bir kısmını azaltabilir veya etkisiz hale getirebilir.2

 

Zorluklar

 

  • Pamuk, mukavemet ve dayanımı artırmak için yeni iplik haline getirilecek diğer liflerle karıştırılmalıdır. Bu nedenle sürekli olarak geri dönüştürülemez.
  • Geri dönüştürülmüş pamuk içeriği, son kullanım uygulamasına bağlı olacaktır. Herhangi bir miktardaki geri dönüştürülmüş ürün, düzgünlük, mukavemet gibi iplik ve kumaş özelliklerini etkileyecektir.
  • Geri dönüştürülmüş iplik maliyeti genellikle standart, saf pamuk ipliği maliyetlerinden daha yüksektir ve tüketicinin ödeyebileceği aralığın üstünde kalabilir.
  • Test araçları çırçırlanmış, saf pamuk için uygundur. Bazı durumlarda liflerin istif ve oryantasyonundaki farktan dolayı test sonuçları hatalı olabilir.
  • Diğer elyaflarla kontaminasyon riski, geri dönüştürülmüş pamuk için daha fazladır. Geri dönüştürülmüş tedarik zinciri oluşturulurken dikiş, dikiş ipliği, az miktarda elastan dikkate alınmalıdır.

 


 

Tüketici İlgisi

 

Cotton Incorporated Lifestyle Monitor™ araştırması, tüketicilerin geri dönüştürülmüş materyaller aradıklarını, ancak “geri dönüştürülmüş”ün tüketicinin zihninde “sürdürülebilir” anlamına gelmediğini göstermektedir.1 Araştırmalar, tüketicilerin %24’ünün “geri dönüştürülmüş” etiketi taşıyan giyim veya ev tekstili ürünleri için daha fazla ödemeye istekli olduğunu ve giyim veya ev tekstili ürünü satın almayı düşünen tüketicilerin %32’sinin “geri dönüştürülmüş” etiketini arayacağını; ancak, tüketicilerin sadece %5’inin “sürdürülebilir”in “geri dönüştürülmüş” anlamına geldiğine inandığını göstermektedir. Tüketiciler “%100 pamuk”, “doğal” veya “çevre dostu” olarak etiketlenen ürünlere veya giysilere daha fazla değer vermektedir.

 

 

Tüketicilerin %24’ü “geri dönüştürülmüş” olarak etiketlenmiş giysi ve ev tekstilleri için fazla ödemeye istekli.

Giysi veya ev tekstilleri satın almayı planlayan tüketicilerin %32’si “geri dönüştürülmüş” ürünler aramakta.

Tüketicilerin sadece %5’i sürdürülebilir=geri dönüştürülmüş olduğuna inanıyor.

 


 

Geri Dönüşüm Çabaları

Günümüzde, mağazalarında girişimler başlatan tanınmış markaların birçok geri dönüşüm çabası bulunmaktadır. Columbia, The North Face, Patagonia, ve diğer şirketler, tüketicileri eski kıyafetleri yeniden kullanım için kendilerine getirmeye teşvik ediyor. Kıyafetlerini geri dönüştürmeye teşvik eden çoğu şirket, herhangi bir markanın kıyafetlerinin getirilmesine de izin veriyor. Bu girişimlerin bazıları kuponlar veya ileride kullanılabilecek puanlar gibi tüketici avantajlarını içeriyor. Patagonia ayrıca ürünün ömrünü uzatmak için eski kıyafetleri onarmaya odaklanıyor.

 

Cotton Incorporated, Blue Jeans Go Green™ adlı bir denim geri dönüşüm programı başlattı. Blue Jeans Go Green™ girişimi, ön işleme tabi tutarak yalıtıma dönüştürme vasıtasıyla eski denim kotları geri dönüştürüyor. 2006 yılında oluşturulan program, üç milyondan fazla blue jean topladı ve atık alanlarından 1.700 tondan fazla tekstil atığını kurtardı.

 


 

Nasıl Bu Çabanın Bir Parçası Olabilirsiniz?

 

Sürdürülebilirlik konusundaki tartışmalar, tek kullanımlık bir iş modelini teşvik etmek yerine giysilerin ömrünü uzatmaya yönelik daha büyük bir gereksinime doğru kaymaya devam ederken, şirketler saf pamuk kullanmayı ve sürdürülebilir, doğal faydaları teşvik etmeyi düşünmelidir. Geri dönüştürülmüş pamuk, tekstil atıklarını azaltmak ve daha düşük kaliteli ürünler için yeniden kullanılabilir hale getirmek adına mükemmel bir seçenektir, ancak özellikle hazır giyim pazarında son kullanımda üstesinden gelinmesi gereken bazı zorluklar halen mevcuttur.

 

Geri dönüştürülmüş pamuğun belirli son kullanımlarda yeri vardır, ancak mukavemet ve kalite düşüşü ile ilgili zorluklar üretim sırasında ve tüketici ürünü eve götürdükten sonra sorunlara neden olabilir. Giysiler geri dönüştürüldükten sonra, lifleri zayıflatan lif ayrıştırma işlemi sebebiyle geri dönüşümeye devam edilemez – geri dönüştürülmüş malzemeler sürekli olarak geri dönüştürülemez.

 

Sonuç olarak, saf pamuk halihazırda sürdürülebilir bir seçenektir – pamuk doğaldır ve biyolojik olarak bozunabilir, şirketler geri dönüştürülmüş pamuktan üretilmiş düşük kaliteli giysiler üretmek yerine saf pamuk ile sürdürülebilirlik hikâyelerini anlatmaya teşvik edilmelidir.4

 


 

Geri Dönüştürülmüş Pamuk Tedarikçileri

Geri dönüştürülmüş pamuk tedarikçisi iseniz ve bu listede yer almak istiyorsanız bizimle cottonworks@cottoninc.com adresinden irtibata geçebilirisiniz.

 


1 Tekstil Geri Dönüşüm Konseyi (2018). http://www.weardonaterecycle.org.
2 Geri Dönüştürülmüş Pamuk. (2014). Textile Exchange.
3 Cotton Incorporated’s Lifestyle Monitor™ Anketi
4 Li, Lili; Frey, Margaret; Browning, Kristie. Pamuk ve Polyester Kumaşlarda Biyobozunurluk Çalışması. Cornell Üniversitesi, Ekim 2008 -Eylül 2009.